HPV Aşısının Önemi

news

HPV AŞISININ ÖNEMİ 

Düzenli jinekolojik muayene ve rahim ağzı kanseri taramalarına rağmen rahim ağzı kanseri vakalarının sayılarında azalma olmadığı görüldü. Bunun üzerine rahim ağzı kanserinin en sık nedeni olan HPV’ye karşı aşılar geliştirildi. 

Çok yaygın olan HPV virüsüne karşı geliştirilen HPV aşısı bu noktada oldukça önem kazandı. HPV aşısı, HPV ile ilişkili; kadında rahim ağzı, dış genital organlar, makat, erkekte penis ve makat, her iki cinsiyette baş-boyun ve boğaz kanserlerinden ve siğillerden korunma sağlayan bir aşıdır.

Aşının erkek ve kız çocuklarına 11- 12 yaşlarında, herhangi bir cinsel ilişkide bulunmadan önce yaptırılması tavsiye edilmektedir. HPV aşısı, virüse maruz kalmadan önce uygulanırsa çoğu rahim ağzı kanseri vakasını önleyebilir. 
HPV aşısının üç tipi vardır. Üç aşı tipinin de içerdikleri HPV tiplerine bağlı oluşan rahim ağzı kanserine karşı neredeyse %100 koruyuculuğa sahiptir.

HPV Aşısının Çeşitleri

  • 2 li Aşı:  HPV Tip-16 ve 18 e karşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanserine karşı etkilidir. 
  • 4 lü Aşı: HPV Tip-6, 11, 16 ve 18 e karşı geliştirilmiştir. Hem rahim ağzı kanseri hemde genital siğillere karşı koruma sağlar.
  • 9 lu Aşı: HPV Tip-6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 e karşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanseri yapan yüksek riskli tüm gruba ve genital siğillere karşı etkilidir.

HPV Aşısı Kimlere Önerilmez

  • HPV aşısı, hamile kadınlara, orta veya ağır derecede hastalara tavsiye edilmez. 
  • HPV aşısı yaptırmadan önce maya veya lateks alerjiniz de dahil olmak üzere herhangi bir ciddi alerjiniz varsa bilgilendirmeniz gerekir.
  • Ayrıca HPV aşısının herhangi bir bileşenine veya aşının önceki bir dozuna karşı yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz, aşıyı almamalı ve diğer dozları yaptırmamalısınız.

DİKKAT: Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türüdür. DSÖ verilerine göre tüm dünyada her yıl yaklaşık 500 000 rahim ağzı kanseri vakası görülmektedir.